Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Heilige Huisjes brengt Mixture - The Night Sessions @Sint-Waldetrudiskerk

Heilige Huisjes brengt Mixture - The Night Sessions

Met het concert ‘Mixture, The Night Sessions’ brengen Bart Wuilmus, Jo Hermans en het achtkoppige koor Schola Gregoriana Cantabo een allesbehalve traditioneel orgel- of koorconcert.

"Ze vertolken eeuwenoude gregoriaanse gezangen en orgelimprovisaties in diverse stijlen, waarbij de kruisbestuiving met de jazz-bugel van Jo Hermans zorgt voor een unieke en eigentijdse sound", zegt Bart Wynants.

"De gregoriaanse gezangen die in de loop van het concert worden uitgevoerd zijn niet lukraak gekozen, maar vertellen het leven van Maria, van haar geboorte tot haar tenhemelopneming.

‘Mixture’, verwijst enerzijds naar het woord ‘mengeling’ en anderzijds naar de naam van het nagenoeg op elk orgel voorkomend register ‘mixtuur’. ‘The Night Sessions’ refereert naar de nachtelijke CD-opname van deze opmerkelijke productie in 2018 in de Sint Katharinakerk in Hoogstraten, die zeer positief werd onthaald in de pers.

In 2017 - dus nog voor de cd opname - stond het concert al een keer op het programma in Herentals en na 2018 werd het nog regelmatig uitgevoerd in België en Nederland. Heilige Huisjes en Davidsfonds Herentals willen deze prachtige muziek nu graag een tweede keer in Herentals laten klinken. Daarenboven hebben ze Hugo Brangers, zanger bij Cantabo, bereid gevonden om bij aanvang van het concert een uitgebreide inleiding te geven over de geschiedenis, de notatie en de uitvoeringspraktijk van het gregoriaans.

Over de uitvoerders:

Bart Wuilmus | orgel

Bart Wuilmus is titularis-organist van het Verbuecken-orgel uit 1770 van de St.-Waldetrudis­kerk in Herentals en organist van het Robustelly-orgel uit 1763 van de Sint-Quintinuskerk in Zonhoven. Hij is leraar orgel, klavecimbel, klavier en begeleidingspraktijk aan de muziekacademies in Herentals en Noord-Limburg. Hij realiseerde vijf CD-opnames met orgelliteratuur en improvisaties en tijdens de afgelopen jaren speelde hij talloze concerten in binnen- en buitenland. Bij de Schola Gregoriana Cantabo uit Antwerpen is hij actief als improvisator. Hij componeerde werken voor koor, orgel en hafabra en sinds 2015 is hij als redacteur verbonden aan het Vlaamse tijdschrift Orgelkunst.

Jo Hermans | jazz-bugel

Reeds op jonge leeftijd begon Jo Hermans verschillende muzikale genres te combineren: zo won hij de solistenprijs op de prestigieuze Nationale Brassband Kampioenschappen, maar bleef ook actief in de jazz-scene. Sinds 2010 geeft Jo trompetles in de muziekacademies van Herentals en Borgerhout.

Zijn veelzijdigheid is zowel in de studio als live reeds een grote troef gebleken, zo kwamen er reeds mooie samenwerkingen tot stand met onder andere: het Metropole Orkest (NL), Brussels Jazz Orchestra, Jef Neve, Clouseau, The Jay Horns, Balthazar, Raymond van het Groenewoud, Daan, Bart Peeters, dEUS ….

Zijn andere passie is songwriting. In 2012 schreef hij in opdracht van Radio 1 een nummer voor tv icoon Marcel Vanthilt en vanaf dan begint hij in opdracht voor diverse artiesten te schrijven.

Cantabo | gregoriaans

Cantabo werd op palmzondag 1990 opgericht in de schoot van het Antwerps Kathedraalkoor. Een achttal jonge twintigers worden ‘gedetacheerd’ om in de Antwerpse Sint-Pauluskerk wekelijks de hoogmis op te luisteren. Na enkele jaren staan ook de vespers van de kerkelijke hoogdagen op het repertoire. Naast de missen en vespers concerteert Cantabo ook, vaak in combinatie met andere koren of instrumentalisten.

Er werden koorreizen georganiseerd en er werd deelgenomen aan concerten in het buitenland, zodat Cantabo inmiddels ook te horen was in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Denemarken, Zwitserland, Tsjechië, Italië en Spanje.

Vanaf 2011 wil Cantabo zich expliciet tot doel stellen om gregoriaanse muziek heel laagdrempelig tot bij een breed publiek te brengen. Er ontstaan originele samenwerkings­verbanden met muzikanten uit vaak heel andere genres: Hendrik Braeckman (jazz-gitaar), Kurt Van Herck (sax), Stefan Bracaval (dwarsfluit), Mike & Ivan Smeulders (accordeon e.a.), Bart Wuilmus (orgel), Jo Hermans (jazzbugel), Les Øffs (kleinkunst), Yavor Genov (luit) …

Mixture – The night sessions

Op zondag 26 november om 15:00 uur in de Sint-Waldetrudiskerk Herentals -
kaarten kosten €12 in voorverkoop, €15 aan de kassa en €3 voor houders van een UiTPAS met kansentarief. Voorverkoop via Heilige Huisjes en Davidsfonds Herentals.
www.heiligehuisjes.be - info@heiligehuisjes.be

Kerkplein, Herentals, België

Heilige Huisjes brengt Mixture - The Night Sessions

Deel dit artikel